- Schouder
- Diagnostiek bij schouderklachten
- De anatomie van het schoudergewricht
- Conservatieve behandelingen van schouderklachten
- Operatieve behandelingen van schouderklachten
- Artroscopische chirurgie
- Rotator cuff letsel
- Frozen shoulder
- Schouderprothese
- Anatomische schouderprothese
- Omgekeerde (reversed) schouderprothese
Omgekeerde (reversed) schouderprothese
Indien de oorzaak van de schouderklachten niet alleen slijtage van het gewricht behelst maar er ook sprake is van slijtage van de pezen van de rotator cuff zal een anatomische schouderprothese niet tot het gewenste resultaat leiden. Met dit type prothese kan geen goede kracht en spierbalans worden gecreëerd. De omgekeerde schouderprothese geeft wel een goede oplossing. Bij een omgekeerde schouderprothese zal de bovenarmskop worden vervangen door een metalen kunstkom en de kom van het schoudergewricht zal worden vervangen door een metalen kop. Zo zal de kom om de kop heen draaien in plaats van andersom. De schouder wordt door de grotere hefboom stabiel zonder dat de pezen van de rotator cuff nodig zijn waardoor de grote schouderspier (m. deltoideus) de arm soepel kan heffen.
De operatie
Tijdens de operatie van het plaatsen van een omgekeerde schouderprothese wordt de schouder opengemaakt via een snee van ongeveer 10 centimeter. De orthopedisch chirurg zal tijdens de ingreep de aangetaste gewrichtsvlakken verwijderen met speciale instrumenten. Zodra de kop van de bovenarm is verwijderd wordt er ruimte gemaakt in de mergholte van het bovenarmsbot. In de gemaakte ruimte wordt een metalen steel met daarop een kunstkom geplaatst. De kom van het schoudergewricht wordt vervangen door een metalen kop die wordt vastgezet met schroeven in het schouderblad. Tussen de metalen kunstkom en de metalen kop komt een polyethyleen tussenlaag, zodat de bewegingen soepel verlopen. Als de kom fors ingesleten of ernstig vervormd is, kan het noodzakelijk zijn om tijdens de operatie een reconstructie te maken van de oorspronkelijke kop. Voorafgaand aan de operatie wordt de juiste positie bepaald aan de hand van een patiëntspecifieke 3D-mal die door middel van een CT-scan van de versleten schouder is gemaakt.
Nabehandeling
De operatie duurt ongeveer 1 tot 1.5 uur. Na de operatie krijgt u een exorotatiesling. Deze zal 6 weken gedragen moeten worden. Na twee weken zal gestart worden met fysiotherapie om het functioneren van de schouder te trainen. Na 6 weken worden deze oefeningen uitgebouwd. Tijdens de eerste periode na de operatie, ongeveer 6 weken, is de schouder gezwollen en pijnlijk. De contour van de schouder kan na de operatie wat veranderd zijn doordat de kop van de schouder verwijderd is en de deltoideus spier minder compact is. De exacte revalidatietermijn verschil van patiënt tot patiënt. De totale revalidatieperiode is ongeveer 6 tot 12 maanden.
Type protheses
De verschillende type schouderprothese zijn ontwikkeld door verschillende orthopedische fabrikanten. Er bestaat een (inter)nationale lijst van bewezen goede prothesen. Bij de Eisenhower Kliniek gebruiken we als anatomische schouderprothese de ‘Nano Comprehensive Stemless Shoulder System’ van Zimmer Biomet en de ‘Delta Xtend Reverse Shoulder System‘ van DePuy Synthes als omgekeerde schouderprothese.
Complicatie risico’s
Elke operatie heeft risico’s, zo ook het plaatsen van een schouderprothese. Hoewel deze complicaties slechts in enkele gevallen voorkomen is het wel van belang hier van op de hoogte te zijn. Belangrijke operatierisico’s zijn wondgenezingsstoornissen, zenuwletsel, infectie en verstijving van de schouder. Ook kan er sprake zijn van positieveranderingen van de componenten van de schouderprothese of kunnen op langere termijn de protheseonderdelen loslaten waardoor er een revisieoperatie verricht zal moeten worden.
Binnen ons team zijn dr. Cornelis Visser en dr. Eline Zwitser gespecialiseerd in het plaatsen van een schouderprothese.