- Schouder
- Anatomische schouderprothese
- Artroscopische chirurgie
- Conservatieve behandelingen van schouderklachten
- De anatomie van het schoudergewricht
- Diagnostiek bij schouderklachten
- Frozen shoulder
- Omgekeerde (reversed) schouderprothese
- Operatieve behandelingen van schouderklachten
- Rotator cuff letsel
- Schouderprothese
Schouder
Schouderklachten zijn voornamelijk gelegen rondom het schoudergewricht, de bovenarm of het schouderblad. Schouderklachten zijn vaak pijnlijk en veroorzaken daarbovenop het onvermogen tot volledige beweging van de arm. Schouderklachten kunnen uitstralen naar de bovenarm, de hand of de nek. Daardoor kan pijn ten gevolge van schouderproblemen op een andere plaats ervaren worden, dan op de plaats waar het eigenlijke probleem zit. Deze schouder klachten kunnen ook ’s nachts pijn veroorzaken en het dagelijkse functioneren belemmeren.
De schouder bestaat uit drie botten. De bovenarm, het schouderblad en het sleutelbeen. Deze botten vormen drie gewrichten, het glenohumerale gewricht, Acromioclaviculaire gewricht (AC-gewricht) en het scapulothoracaal glijvlak. Het glenohumerale schoudergewricht is het gewricht tussen de ronde kop van de bovenarm en de kom (glenoïd) van het schouderblad. Op deze manier wordt er een kogelgewricht gevormd, waardoor de bovenarm in alle richtingen goed bewegelijk is. Het uiteinde van het sleutelbeen vormt samen met het schouderblad (acromion) een tweede gewricht, het AC-gewricht. Dit schuifgewricht vergroot, samen met het glijgewricht van de schouderblad over de rug (scapulothoracaal glijvlak), de bewegelijkheid van de bovenarm doordat het ervoor zorgt dat de schouder kan bewegen ten opzichte van de rug.
Het schoudergewricht is erg flexibel doordat de kop van de bovenarm groter is dan de kom van het schouderblad. Zoals elk gewricht in het menselijk lichaam zijn de kop en kom bedekt met een laag kraakbeen. Samen met het gewrichtsvocht zorgt dit ervoor dat het schoudergewricht met weinig wrijving kan bewegen. Bovendien bestaat het schoudergewricht uit een kraakbenige ring rondom de kom, deze ring wordt het labrum genoemd. Daarnaast bestaat het schoudergewricht uit een gewrichtskapsel van bindweefsel, dit produceert via het slijmvlies het gewrichtsvocht.
Rondom het schoudergewricht bevinden zich allerlei spieren, pezen, gewrichtsbanden en slijmbeurzen. De spieren, en dan voornamelijk de vier rotatoren, zijn belangrijk voor de bewegingen en voor de stabilisatie van de schouderkop in de ondiepe en kleinere schouderkom.
Doordat de schouder een grote bewegingsmogelijkheid heeft, zijn schouderklachten veelvoorkomend. De schouder kan snel overbelast raken.
Er zijn vele verschillende soorten schouderklachten. Een pijnlijke schouder, het gevoel van instabiliteit, afname van kracht en verminderde bewegelijkheid zijn de meest voorkomende schouderklachten. De schouder kan uit de kom gaan. Daarnaast kan slijtage (artrose) van één van de schoudergewrichten voorkomen. Naast klachten van de gewrichten van de schouder, zijn spierpeesproblemen van de schouderspieren een belangrijke en veelvoorkomende schouderklacht welke pijn en / of instabiliteit ten gevolge hebben. Bovendien kan het weefsel rondom het schoudergewricht geïrriteerd raken waarbij de schouder nog maar weinig kan bewegen, dit wordt een frozen shoulder genoemd. Tevens komen ontstekingen van de slijmbeurs in de schouder veelvuldig voor.
Binnen ons team zijn diverse experts op het gebied van schouderklachten. Tijdens de afspraak bespreekt u samen met een van onze specialisten de mogelijkheden. Zij nemen graag de tijd om een volledig beeld te krijgen van uw gezondheidssituatie, zodat samen met u bepaalt kan worden wat de meest geschikte behandeling is.