- Pols
- Ulnaropathie
- Reuma
- Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)
- Ganglion
- SL ruptuur
- TFCC letsel
- Triggerfinger
- Ulnaropathie
- Ziekte van (Morbus) de Quervain
- Ziekte van Dupuytren (koetsiershand)
- Artrose
Triggerfinger
Een triggerfinger, ook wel “snapping finger” of “springende vinger” genoemd, is een aandoening waarbij één van de buigpezen in de handpalm verdikt raakt ten gevolge van een chronische ontsteking. De medische term voor peesschedeontsteking is tendovaginitis, bij een vernauwing heet dit tendovaginitis stenosans. Doordat de plaatselijk verdikte pees in laatstgenoemde vorm bij bewegen niet meer in de aanwezige peeskoker past, ontstaat een hapering van de vinger om geheel te kunnen strekken. De strekpees gaat nu harder werken om de vinger recht te krijgen, en uiteindelijk “schiet” de vinger recht, als bij het overhalen van de trekker van een pistool, doordat de verdikking in de pees langs een bandje van de peeskoker schiet.
Dit komt vaker voor bij patiënten die tevens bekend zijn met reuma of suikerziekte.
Klachten
Aanvankelijk zijn pijnklachten aanwezig, m.n. als de vinger “blijft hangen”. Als dit langere tijd bestaat, wil de vinger niet meer strekken en vergroeit de vinger in buigstand.
Stellen van de diagnose
Het verhaal van de patiënt is typisch voor deze aandoening. Klinisch is de diagnose goed te stellen. Er is ter plaatse van de buigpees vaak een verdikking te voelen, die gevoelig is bij aanraken en druk.
Behandeling
Als de klachten nog niet lang duren, is het geven van een injectie met ontstekingsremmer (corticosteroiden) in de peesschede soms voldoende om de verdikking in de pees te laten afnemen, zodat deze weer vrij in de peeskoker kan bewegen.
Als dit niet helpt, wordt een operatie voorgesteld.
Operatie
De operatie kan poliklinisch worden verricht onder plaatselijke verdoving. Hierbij wordt de pees opgezocht en de peeskoker opengelegd, zodat de pees niet meer vast kan lopen.