- Heup
- Conservatieve behandeling van heupklachten
- De anatomie van de heup
- Diagnostiek bij heupklachten
- Heupprothese
- Heupscopie (kijkoperatie)
- Operatieve behandeling van heupklachten
- Osteotomie
Conservatieve behandeling van heupklachten
Bij klachten van de heup is het allereerst belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Afhankelijk van deze oorzaak kan de behandeling worden afgestemd. De behandelingsmethodes zijn onder te verdelen in niet-operatieve (conservatieve) en operatieve behandelingen.
De behandeling van heupklachten begint bij niet-operatieve maatregelen zoals onder andere: afvallen, pijnstilling, oefentherapie met de fysiotherapeut en het gebruik van hulpmiddelen zoals een wandelstok of een rollator.
Conservatieve behandeling van heupklachten: Fysiotherapie
Het allerbelangrijkste bij heupklachten is om in beweging te blijven.
De fysiotherapeut is dan ook erg belangrijk in de behandeling van de meeste heupklachten. De fysiotherapeut kan een aangepast houdings- en beweegprogramma opstellen met specifieke oefeningen. Hierdoor wordt de mobiliteit vergroot, de kracht en de stabiliteit verbeterd en wordt het looppatroon verbeterd waardoor de pijnklachten verminderen. Het hangt van de oorzaak van de heupklachten af wat de precieze behandeling van de fysiotherapeut zal zijn.
Bij slijtage (artrose) van het heupgewricht kunnen de oefeningen van de fysiotherapeut het gewricht zo soepel mogelijk houden. Zeker bij minder gevorderde slijtage biedt dit vaak goede verlichting van de klachten. Bij slijtage is het belangrijk om de belasting van het heupgewricht te verminderen. Kies daarom eerder voor fietsen dan voor langdurig wandelen.
Conservatieve behandeling van heupklachten: Pijnstilling
Bij heupklachten kunnen verschillende pijnstillers worden geadviseerd als symptoombehandeling. Bij beginnende klachten biedt paracetamol vaak uitkomst. Dit medicijn kan tot viermaal per dag zonder problemen genomen worden. Indien dit onvoldoende werkt kan gekozen worden om er een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAIDs) aan toe te voegen. Voorbeelden hiervan zijn ibuprofen, diclofenac en naproxen, maar er bestaan er nog vele anderen. Deze medicijnen verminderen de zwelling en daarmee de pijn.
Indien dit onvoldoende werkt, of de ontstekingsremmende medicijnen kunnen niet gegeven worden, is de volgende mogelijke stap in de pijnbestrijding pijnstilling met opioiden zoals bijvoorbeeld tramadol en oxycodon. Dit zijn morfine achtige medicijnen.
Conservatieve behandeling van heupklachten: Voedingssupplementen
Glucosamine is een voorbeeld van een voedingssupplement wat in sommige studies laat zien dat het kan zorgen voor herstel van het kraakbeen bij slijtage. Voornamelijk in de beginfase van slijtage (artrose) kan dit zinvol zijn
Conservatieve behandeling van heupklachten: Injectie
De ontstekingsreacties bij slijtage van het heupgewricht kan worden verminderd met het inspuiten van corticosteroïden in het gewricht. Dit is vergelijkbaar aan de marcaïnisatie, waarbij een verdovingsmedicijn wordt achtergelaten in het gewricht, maar door de ontstekingsremmende werking kan de beginnende ontstekingsreactie van de artrose worden verminderd. Dit is geen oplossing voor het probleem maar werkt wel als symptoombestrijding. Een injectie in het heupgewricht wordt als diagnosticum en als daadwerkelijke behandeling (lees. marcaïnisatie) ingezet.