- Heup
- Conservatieve behandeling van heupklachten
- De anatomie van de heup
- Diagnostiek bij heupklachten
- Heupprothese
- Heupscopie (kijkoperatie)
- Operatieve behandeling van heupklachten
- Osteotomie
Heup
Klachten van de heup zijn veel voorkomend. Deze klachten zijn voornamelijk gelegen in de liesregio en/of in het bovenbeen, bil en kan uitstralen tot aan de knie.
Het heupgewricht vormt de verbinding tussen het bekken en het bovenbeen en bestaat uit de kop van het dijbeen en de heupkom (‘acetabulum’), welke onderdeel is van het bekken. Het heupgewricht vormt op deze manier een kogelgewricht en maakt het bovenbeen zodoende goed bewegelijk in alle richtingen.
Zoals elk gewricht in het menselijk lichaam zijn de kop en kom bedekt met een laag kraakbeen. Samen met het gewrichtsvocht zorgt dit ervoor dat het heupgewricht met weinig wrijving kan bewegen en vangt het de schokken op tijdens het lopen. Daarnaast bestaat het heupgewricht uit een ring van bindweefsel rondom de heupkom (‘het labrum’) wat zorgt voor een betere drukverdeling en stabiliteit van de heupkop in de kom.
Daarnaast zit er rondom het heupgewricht een stevig gewrichtskapsel wat er mede voor zorgt dat de heupkop in de kom blijft en wat via het slijmvlies het gewrichtsvocht produceert.
Rondom het heupgewricht bevinden zich allerlei spieren, pezen, gewrichtsbanden en slijmbeurzen. De spieren zorgen voor de bewegingen en dragen bij aan de stabiliteit van het gewricht. De belangrijkste spiergroepen van de heup zijn:
- De extensoren = bovenbeenstrekkers; vooral de gluteus maximus (grote bilspier)
- De abductoren = stabilisatie van het bekken en zwaaien het been naar buiten toe; vooral gluteus medius (middelste bilspier)
- De exorotatoren = draaien het bovenbeen naar buiten; piriformis en obturatoriusspieren
Veel voorkomende klachten, zoals pijn of bewegingsbeperking, van het heupgewricht behelzen meestal problemen in de bovenstaande structuren.
Slijtage (artrose) van het heupgewricht is de meest voorkomende oorzaak van heupklachten. De heup draagt het lichaam en zorgt ervoor dat we ons kunnen voortbewegen. Deze grote krachten op het gewricht kunnen zorgen voor slijtage van het kraakbeen en het gewricht. Hierdoor beweegt de heupkop minder soepel in de heupkom. Wanneer deze artrose al op jonge leeftijd voorkomt dan is dit vaak ten gevolge van een traumatisch letsel of van een aangeboren vormafwijking van de botten.
Herkenbare klachten van slijtage van het kraakbeen van de heup zijn pijn en stijfheid. Deze klachten komen vooral bij het gaan staan, opstaan of bij het traplopen. Dit wordt startklachten genoemd. De pijn wordt meestal in de lies aangegeven maar kan zich ook bevinden in de bilregio of rondom de knie. Door de slijtage wordt de beweeglijkheid van het heupgewricht steeds pijnlijker en gaat dit moeizamer, waarbij het lopen geleidelijk meer mankend wordt. De pijn kan zich ook uiten gedurende de nacht waarbij het slapen steeds meer verstoord wordt. Een ander veel voorkomende klacht is dat het been geleidelijk aan naar buiten draait of dat het been voor het gevoel steeds korter wordt. Dit is in werkelijkheid niet zo maar door het verkorten van het kapsel en de spieren (‘contractuur’) wordt het dijbeen tegen het bekken aangetrokken en ontstaat er een scheefstand van het bekken.
Binnen ons team zijn diverse experts op het gebied van heupproblematiek. Tijdens de afspraak bespreekt u samen met een van onze specialisten de mogelijkheden. Zij nemen graag de tijd om een volledig beeld te krijgen van uw gezondheidssituatie, zodat samen met u bepaald kan worden wat de meest geschikte behandeling is.