- Hand
- Artrose van de vinger gewrichten (PIP en DIP)
- Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)
- Duimbasis Artrose
- Enchondroom
- Ganglion
- Glomustumor
- Mallet finger
- Mucoïd cyste
- Reuma
- Skiduim
- SL ruptuur
- TFCC letsel
- Triggerfinger
- Ulnaropathie
- Ziekte van (Morbus) de Quervain
- Ziekte van Dupuytren (koetsiershand)
- Artrose
Ziekte van (Morbus) de Quervain
Wat is de peesschede ontsteking van de Quervain?
Bij de ziekte van De Quervain (stenoserende tenosynovitis) is er sprake van een ontsteking van de pezen of de peesschede van de duim. De Zwitserse chirurg Fritz de Quervain beschreef deze afwijking in 1895 voor het eerst. Aan de buitenzijde van de pols bevinden zich 6 peesschedes voor alle strekpezen van de duim, vingers en pols. In de aangedane eerste peesschede (aan de duimzijde van de pols) bevinden zich de korte strekpees naar de duim (EPB; extensor pollicis brevis) en de pees die zorgt voor het naar buiten bewegen van de duim (APL; abductor pollicis longus).
Door een ontstekingsreactie van de pezen en hierdoor verdikking, of door een zwelling van het slijmvlies in de peesschede is er te weinig ruimte in de peesschede en kunnen de pezen niet goed meer bewegen. Met name bij een vuist maken en kantelen van de pols naar de pinkzijde treedt de karakteristieke pijn op in de eerste peesschede door het onvermogen van de pezen om voldoende te kunnen bewegen.
Wat zijn de oorzaken van De Quervain?
De oorzaak van De Quervain is te weinig ruimte in de eerste peesschede naar de duim door een ontsteking. Overbelasting van de duim en pols of repeterende bewegingen zijn in de meeste gevallen de oorzaak. Denk hierbij aan knijpen, wringen, schrijven en optillen.
Bekende risicofactoren zijn:
- Repeterend gebruik van de duim en pols op het werk en bij bepaalde sporten (golf en tennis).
- Hormonale veranderingen (zwangerschap, overgang). Na de zwangerschap is een bekende oorzaak het optillen van de baby.
- Suikerziekte (Diabetes Mellitus).
- Reumatoïde artritis, jicht en artrose.
- Na een polsbreuk (fractuur).
Klachten en symptomen:
De klachten treedt vaker op bij vrouwen (2,5 maal zo vaak als mannen), meestal tussen de 30 en 50 jaar. Vaak is de dominante hand hierbij aangedaan.
De typische klachten en symptomen zijn:
- Pijn en eventueel zwelling aan de duimzijde van de pols met uitstraling naar de onderarm. De klachten kunnen langzaamaan (chronisch) of acuut ontstaan.
- Een “krakende”, klikkende sensatie bij bewegen van de duim.
- De klachten treden met name op bij gebruik van de duim. In rust kan een zeurend gevoel blijven bestaan.
Diagnose en onderzoek:
Het vaststellen van de diagnose De Quervain gebeurt door uw orthopedisch chirurg gespecialiseerd in hand- en polschirurgie. Naast de anamnese kunnen de klachten meestal bij het lichamelijk onderzoek worden vastgesteld. De pijnlijke plaats bevindt zich aan de duimzijde van de pols, alwaar de zwelling indien aanwezig te zien is. De beste test om De Quervain vast te stellen is de Finkelstein test. Hierbij maakt u een vuist met de duim erbuiten en kantelt de duim naar de pinkzijde. Neurologisch onderzoek laat geen afwijkingen zien.
Een röntgenfoto wordt vaak gemaakt om botafwijkingen vast te stellen (na een polsfractuur, bij reumatoïde artritis of artrose).
Behandeling:
Samen met uw orthopedisch handchirurg kiest u de beste behandeling. Afhankelijk van de klachten zal bij milde en kort bestaande klachten gekozen worden voor afwachtend (conservatief) beleid. Uit diverse studies blijkt dat een combinatie van verschillende conservatieve behandelingen dan het beste resultaat geeft. Bij langer bestaande klachten en bij onvoldoende resultaat van het conservatief beleid kan gekozen worden voor een operatieve behandeling.