- Elleboog
- Conservatieve behandeling van elleboogklachten
- De anatomie van het ellebooggewricht
- Diagnostiek bij elleboogklachten
- Golferselleboog (epicondylitis medialis)
- Operatieve behandeling van elleboogklachten
- Tenniselleboog (epicondylitis lateralis)
Operatieve behandeling van elleboogklachten
Indien de niet-operatieve behandelingen onvoldoende uitkomst bieden kan de orthopedisch chirurg samen met u besluiten tot operatief ingrijpen. Het uitvoeren van een operatie bij elleboogklachten kan bestaan uit operaties zoals artroscopische chirurgie (kijkoperatie van de elleboog). Welke ingreep het meest passend is, hangt af van de oorzaak van de elleboogklachten en soms ook de individuele wensen van de patiënt.
Artroscopische chirurgie (kijkoperatie van de elleboog)
Hierbij wordt een kijkoperatie van de ellebooggewricht verricht. Deze procedure wordt doorgaans verricht onder algehele narcose.
Tijdens de kijkoperatie wordt via vier kleine sneetjes in de huid rondom de elleboog een camera en instrumenten in het ellebooggewricht geplaatst. Via deze camera kan de elleboog van binnen duidelijk worden afgebeeld. Het kraakbeen, de pezen, de slijmbeurs en het slijmvlies kunnen worden gezien. Als er een afwijking of beschadiging is aan één van deze structuren zal dit tijdens de kijkoperatie aan het licht komen. En indien nodig kan er direct worden ingegrepen.
Een kijkoperatie wordt in dagbehandeling uitgevoerd en duurt ongeveer 30 tot 60 minuten, afhankelijk van de aandoening en de gekozen behandeling kan het langer of korter duurder.
Behandelingen
Tijdens een kijkoperatie van de elleboog kunnen afhankelijk van de aandoening verschillende operatieve behandelingen worden uitgevoerd. De kijkoperatie is helaas geen oplossing voor alle elleboogklachten.
Hieronder volgt een lijst met de belangrijkste operatieve ingrepen via een kijkoperatie:
- Corpora libera (losse stukjes in het gewricht, worden ook wel gewrichtsmuizen genoemd);
Een veel voorkomende klacht waarvoor een kijkoperatie van de elleboog verricht kan worden zijn slotklachten. Door slijtage van het gewricht zijn er losse stukjes in het gewricht ontstaan die de strek-buig-beweging kunnen blokkeren. Tijdens de kijkoperatie kunnen deze gewrichtsmuizen verwijderd worden. - Kraakbeenbeschadiging;
Met deze ingreep kan de kraakbeenschade niet worden gerepareerd. Wel kunnen losse kraakbeenflarden worden verwijderd tijdens ‘de schoonmaak’.
Open elleboogchirurgie
Bovenstaande ingrepen kunnen ook via open chirurgie verricht worden. In tegenstelling tot bij een kijkoperatie wordt er door de orthopedisch chirurg een grotere huidsnede (enkele centimeters) gemaakt. Via deze huidsnede kan het schoudergewricht en het AC-gewricht bereikt worden en kunnen de verschillende behandelingen verricht worden.
De keuze hangt af van de voorkeur van de patiënt en benodigde verrichting volgens de orthopedisch chirurg. De beide operatietechnieken hebben vergelijkbare resultaten bij een distale clavicularesectie. Het voordeel van een kijkoperatie is onder andere dat de insteekopeningen gemakkelijker zonder groot littekenvorming genezen en er minder kans is op een nabloeding of een infectie. Bovendien is tijdens een kijkoperatie het schoudergewricht goed te inspecteren.
Nabehandeling
Na een kijkoperatie van de elleboog zal er allereerst 24 uur een drukverband om de elleboog verbonden zitten om de zwelling tegen te gaan. Hierna is het belangrijk om direct te gaan oefenen. Dit voorkomt namelijk stijfheid van de elleboog. Na twee weken mogen de hechtingen verwijderd worden.
Complicaties
De risico’s bij kijkoperaties van de elleboog zijn zeer gering en bestaan uit de algemene operatierisico’s (infectie, zenuwletsel, bloedvatbeschadiging, wondlekkage). Daarnaast moet verstijving van de elleboog worden voorkomen daarom is het belangrijk met goede oefeningen ervoor te zorgen dat de elleboog na dergelijke ingrepen niet stijf wordt.