- Elleboog
- Conservatieve behandeling van elleboogklachten
- De anatomie van het ellebooggewricht
- Diagnostiek bij elleboogklachten
- Golferselleboog (epicondylitis medialis)
- Operatieve behandeling van elleboogklachten
- Tenniselleboog (epicondylitis lateralis)
Golferselleboog (epicondylitis medialis)
Een golferselleboog, epicondylitis medialis, treedt op als de peesaanhechting van de buigspieren van de pols geirriteerd / ontstoken raken door veelvuldig repeterende belasting. De klachten bestaan voornamelijk uit pijnklachten aan de binnenzijde van de elleboog. De pijn treedt op bij het dragen van een tas of houthakken. Het buigen van de pols en het maken van een vuist wordt als pijnlijk ervaren, evenals druk op de aanhechting aan de binnenzijde van de elleboog.
Aan de hand van lichamelijk onderzoek, een röntgenfoto om andere oorzaken uit te sluiten en soms een EMG om irritatie van de zenuw (nervus ulnaris) uit te sluiten, kan de diagnose gesteld worden.
De behandeling van een golferselleboog is voornamelijk conservatief. Het voorkomen van overmatige belasting is essentieel. Daarnaast kan lokale drukmassage, elleboogsbandjes en braces uitkomst bieden. Bovendien kan fysiotherapie of een injectie met ontstekingsremmende middelen de irritatie doen verminderen. Mocht dit alles geen voldoende effect hebben dan kan operatieve behandeling worden overwogen waarbij de aanhechting van de buigspieren aan de binnenzijde van de elleboog voor een deel worden losgemaakt. Ook hierbij is het succespercentage ongeveer 70% en daarmee vergelijkbaar met de niet-operatieve behandelingen, terwijl bij een operatie operatiecomplicaties kunnen optreden.
Binnen ons team zijn Cornelis Visser en Eline Zwitser de experts op elleboog-gebied en het uitvoeren van operatieve ingrepen. Tijdens de afspraak bespreekt u samen met één van hen de mogelijkheden.