- Elleboog
- Conservatieve behandeling van elleboogklachten
- De anatomie van het ellebooggewricht
- Diagnostiek bij elleboogklachten
- Golferselleboog (epicondylitis medialis)
- Operatieve behandeling van elleboogklachten
- Tenniselleboog (epicondylitis lateralis)
Elleboog
Elleboogklachten
Elleboogklachten zijn voornamelijk gelegen rondom het ellebooggewricht, de bovenarm of de onderarm. Elleboogklachten zijn vaak pijnlijk en veroorzaken daarbovenop het onvermogen tot volledige beweging van de arm. Elleboogklachten kunnen uitstralen naar de bovenarm, de onderarm of de hand/pols. Daardoor kan pijn ten gevolge van elleboogklachten op een andere plaats ervaren worden, dan op de plaats waar het eigenlijke probleem zit. Deze elleboogklachten kunnen ook ’s nachts pijn veroorzaken en het dagelijkse functioneren belemmeren.
De elleboog is een soort scharniergewricht dat voor beweging tussen de bovenarm en de twee botten van de onderarm zorgt. De elleboog bestaat uit drie botten. De ellepijp (ulna), het spaakbeen (radius) en de bovenarm (humerus). Naast de buig-strek beweging in het scharniergewricht kan dit gewricht in de onderarm een draaibeweging maken waarbij het spaakbeen en de ellepijp ten opzichte van elkaar draaien. Hierdoor kan samen met beweging in het polsgewricht de handpalm naar boven of naar beneden gericht staan.
Zoals elk gewricht zijn de oppervlakten van de botten van het ellebooggewricht bedekt met een laag kraakbeen. Het gewrichtsvocht zorgt samen met het kraakbeen voor dat het ellebooggewricht met weinig wrijving kan bewegen. Het gewrichtskapsel van bindweefsel zit rondom het gewricht en een stevige ringvormige band, het ligamentum annulare, houdt het spaakbeen stevig tegen de ellepijp aan.
Rondom het elleboogsgewricht hechten de banden aan op de uitstekende botstructuren van de bovenarm (epicondylen). Deze banden aan de binnen- en buitenzijde zorgen voor stabiliteit van de elleboog. De spieren rond de elleboog zorgen voor de krachtige bewegingen. De strekker van de elleboog is de triceps aan de achterzijde, de buiger is de biceps aan de voorzijde.
Er zijn vele verschillende soorten elleboogklachten met diverse oorzaken. De meest voorkomende elleboogklachten zijn pees/spier problematiek, stabiliteitsproblemen, artrose en zenuwproblemen. Tevens komen slijmbeursontstekeningen veelvuldig voor.
Binnen ons team zijn diverse experts op het gebied van elleboogklachten. Tijdens de afspraak bespreekt u samen met een van onze specialisten de mogelijkheden. Zij nemen graag de tijd om een volledig beeld te krijgen van uw gezondheidssituatie, zodat samen met u bepaalt kan worden wat de meest geschikte behandeling is.